Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να
λαμβάνετε ενημερώσεις.

Όνομα:
Επώνυμο:
Email:

Αγροτική οικονομία και πολιτική μετά το 1981: αποσπασματική προσαρμογή και ανυποχώρητος λαϊκισμός
» Σεμινάρια » Κύκλος 2013-14


Αγροτική οικονομία και πολιτική μετά το 1981:
αποσπασματική προσαρμογή και ανυποχώρητος λαϊκισμός

Ομιλητές
Λεωνίδας Λουλούδης και Στάθης Κλωνάρης
(Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

 


Στάθης Κλωνάρης

Από το 1981 η Ελλάδα, με την ένταξή της στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), επωφελείται τουλάχιστον δημοσιονομικά εξασφαλίζοντας δυσανάλογα με τον εθνικό μέσο όρο εισοδήματα για τον κόσμο της ελληνικής υπαίθρου. Η αγροτική πολιτική ασκείται πλέον από τα ευρωπαϊκά όργανα και όχι από την ελληνική κυβέρνηση και οι συνθήκες εντός των οποίων λειτουργούσε η ελληνική γεωργία έχουν αντικατασταθεί από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της εκάστοτε Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ). Οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν καταστήσει οξύτατους του όρους ανταγωνισμού μεταξύ του αγροτικού τομέα της Ελλάδος και των άλλων κρατών μελών της Ένωσης. Από το 1981 μέχρι και σήμερα, μία διαδικασία προσαρμογής της ελληνικής γεωργίας αλλά και του αγροτικού χώρου βρίσκεται σε εξέλιξη προσπαθώντας να αμβλύνει τον ανταγωνισμό που βιώνει η ελληνική γεωργία.

Η συγκεκριμένη εισήγηση, μέσα από την περιγραφή της δυναμικής προσαρμογής του αγροτικού τομέα, θα προσπαθήσει να ρίξει φώς σε ερωτήματα όπως πόσο παθητική ήταν/είναι η προσαρμογή, ποια ήταν τα αποτελέσματα όσον αφορά την εγγύτητα της ελληνικής γεωργίας με το περιβάλλον και την ανάπτυξη της υπαίθρου, ποιες είναι οι σημερινές καινούργιες ανάγκες που απαιτούν και πάλι προσαρμογή;


Λεωνίδας Λουλούδης

Μετά από πάνω από τρεις δεκαετίες εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Ελλάδα μπορούμε να αξιολογήσουμε πληρέστερα εκτός από τα συνήθως συζητούμενα οικονομικά και αναπτυξιακά της αποτελέσματα και άλλες πτυχές της. Μία εξ αυτών πολύ ενδιαφέρουσα είναι η αντιμετώπισή της από το αγροτικό δίκτυο (agricultural network), το οποίο είτε αντιστάθηκε είτε προσαρμόσθηκε με καθυστέρηση και απροθυμία στις τάσεις διαρκούς μεταρρύθμισης της μεγαλύτερης -μέχρι πρόσφατα- πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (χθες) ή Ένωσης (σήμερα).

Με αφορμή τη μονοδιάστατη επέκταση της βαμβακοκαλλιέργειας σε βάρος άλλων κλάδων καλύτερα προσαρμοσμένων στις εδαφοκλιματικές/εγγειοδιαρθρωτικές συνθήκες της ελληνικής γεωργίας και εναρμονισμένων με τις απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου αγροτικών προϊόντων ή την εκκρεμούσα αποσαφήνιση του Μητρώου Αγροτών και της έννοιας του «ενεργού αγρότη», θα επιχειρηθεί η ερμηνεία της προαναφερθείσας συμπεριφοράς του αγροτικού δικτύου μέσω της σύνδεσής της με την προβληματική του θάλλοντος στο συγκεκριμένο πεδίο πολιτικής (αγροτικού) λαϊκισμού.


Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014 | 18:00

 

 
Αρχική Σελίδα   |    Ποιοι είμαστε    |    Σεμινάρια    |    Πρόσωπα    |    Χώρος    |    Επικοινωνία


Copyright © 2011 - www.e-history.eu -- ΚατασκευΞ® ΙστοσελΞ―δων by infocus.gr