Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να
λαμβάνετε ενημερώσεις.

Όνομα:
Επώνυμο:
Email:

H Ελληνική Μεταλλευτική Βιομηχανία 1914 – 2014
» Σεμινάρια » Κύκλος 2013-14


H Ελληνική Μεταλλευτική Βιομηχανία 1914 – 2014

Ομιλητής
Δημήτρης Πόρτολος
(Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικοί Λευκόλιθοι Α.Ε.»)
 

Πρόθεση του ομιλητή είναι να παρουσιάσει την πολυκύμαντη πορεία του κλάδου, ο οποίος εξακολουθεί να δραστηριοποιείται με σημαντικά εγχώρια κεφάλαια και με αναπτυγμένη ελληνική τεχνογνωσία σε μια εποχή που άλλες «παραδοσιακές» κατηγορίες βιομηχανιών έχουν εκλείψει ή κλονίζονται επικίνδυνα.

Οι ελληνικές μεταλλευτικές εταιρίες είναι κατ’ ανάγκη εξωστρεφείς, όχι μόνο στις δράσεις τους αλλά και στη νοοτροπία τους. Ο ισχυρός και συχνά ανελέητος διεθνής ανταγωνισμός ισχυροποίησε όμως τις επιχειρήσεις αυτές και διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τη μετάβασή τους στις απαιτήσεις της παγκοσμιοποίησης, η οποία πέρα απ’ τον διευρυμένο εξαγωγικό προσανατολισμό, χαρακτηρίζεται κι από αξιοσημείωτη επενδυτική δραστηριότητα σε ομοειδείς κλάδους στο εξωτερικό.

Στο εσωτερικό μέτωπο ένα σημαντικό στοιχείο της μεταλλείας είναι η συμβολή της στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας με τη δημιουργία βιομηχανικής συνείδησης και δεξιοτήτων σε αγροτικές κυρίως περιοχές στις οποίες απέτυχαν, όπως ήταν επόμενο, να δημιουργήσουν άλλες βιομηχανίες που προέκυψαν απ’ τους πακτωλούς των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Την ταχύτερη ανάπτυξη του κλάδου αντιστρατεύονται η έλλειψη υποδομών (λιμάνια – σιδηρόδρομοι), η ανυπαρξία ερευνητικών κέντρων και οι συχνές, συνήθως άστοχες, αλλαγές αρμοδιοτήτων σε υπουργεία και υπηρεσίες. Σ’ αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται και τα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος τα οποία είναι απαραίτητα για την αδειοδότηση της εκμετάλλευσης και, στη συνέχεια, τον έλεγχο των εργασιών.


Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014 | 18:00
 

 
Αρχική Σελίδα   |    Ποιοι είμαστε    |    Σεμινάρια    |    Πρόσωπα    |    Χώρος    |    Επικοινωνία


Copyright © 2011 - www.e-history.eu -- ΚατασκευΞ® ΙστοσελΞ―δων by infocus.gr