Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να
λαμβάνετε ενημερώσεις.

Όνομα:
Επώνυμο:
Email:

Γούναρης Βασίλης
» Πρόσωπα » Ομιλητές

Γούναρης Βασίλης
Ο Βασίλης Γούναρης είναι καθηγητής ιστορίας των νεότερων χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Έλαβε πτυχίο με ειδίκευση στην Ιστορία (1983) και δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (1985) στη Νεότερη Ιστορία από το ΑΠΘ και διδακτορική διατριβή στη Νεότερη Ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (St. Antony’s College). Από το 1990 έως το 2001 διηύθυνε το ερευνητικό κέντρο του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΚΕΜΙΤ). Υπηρέτησε ως αναπληρωτής καθηγητής της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας των χωρών της χερσονήσου του Αίμου στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (2001-5).

Το 2009-10 διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και το 2013 ήταν Senior Visiting Scholar (Onassis Foundation, USA) στα πανεπιστήμια Yale, Princeton, Columbia, George Washington των ΗΠΑ και York του Καναδά. Από το 2011 έως το 2015 ήταν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας. Από το 2012 είναι μέλος της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας του ΑΠΘ και Σύμβουλος Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΣΕΠ), του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας και του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, μέλος της Association for the Study of Ethnicity and Nationalism (Λονδίνο), της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών ΝΑ Ευρώπης, της Επιστημονικής Επιτροπής του ΚΕΜΙΤ, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, της συντακτικής επιτροπής του περιοδικών Κλειώ, του Journal of Byzantine and Modern Greek Studies (2008-2013) και του Südost-Forschungen (2015 κ.ε.). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη βρετανική πολιτική στην ΝΑ Μεσόγειο από τον 17o έως τον 19ο αιώνα, στην ελληνική ιστοριογραφία και την ιστορία των ιδεών, σε ζητήματα εθνικισμού και ταυτοτήτων, καθώς και ανθρωπολογικές προσεγγίσεις της ιστορίας, στην κοινωνική και οικονομική ιστορία των Βαλκανίων και την περιβαλλοντική ιστορία. Έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών και μονογραφιών, για τις οποίες έχει βραβευτεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών.

Συμμετοχές στο ΑΣΟΙ:

Έλληνες κλεφταρματολοί, Αλβανοί στασιαστές και το ζήτημα των ελληνοθωμανικών συνόρων, 1829-31 (06.02.2018) (Ομιλητής)

 

 
Αρχική Σελίδα   |    Ποιοι είμαστε    |    Σεμινάρια    |    Πρόσωπα    |    Χώρος    |    Επικοινωνία


Copyright © 2011 - www.e-history.eu -- ΚατασκευΞ® ΙστοσελΞ―δων by infocus.gr