Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να
λαμβάνετε ενημερώσεις.

Όνομα:
Επώνυμο:
Email:

Η διαμόρφωση του ελληνικού κράτους: μια συζήτηση
» Σεμινάρια » Κύκλος 2018-19


Η διαμόρφωση του ελληνικού κράτους: μια συζήτηση

Ομιλητές
Γιάννης Βούλγαρης (Πάντειο Πανεπιστήμιο)
&
Κώστας Κωστής (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Alpha Bank)

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους αποτέλεσαν από πολύ νωρίς αντικείμενο έρευνας, αλλά και αντιπαράθεσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις το κράτος παρουσιάζεται ως ένας μηχανισμός που διαμορφώνεται παράλληλα με την οικονομία και σε απόλυτη εξάρτιση με αυτήν. Οι θεωρίες της εξάρτησης και της καθυστέρησης αποτελούν δύο τυπικά παραδείγματα για το πώς μέχρι σήμερα έχουν αντιληφθεί οι κοινωνικές επιστήμες τη διαμόρφωση του κράτους παράλληλα με έναν ασθενή ή «μη κανονικό» καπιταλισμό.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να αναστοχαστούμε τον ρόλο και του Κράτους προσπαθώντας να εναρμονίσουμε τη συζήτηση με τις αντίστοιχες αναζητήσεις που πραγματοποιούνται εκτός Ελλάδας. Να ενισχύσουμε τον «διάλογο» της ιστορίας με την ιστορική κοινωνιολογία θεωρώντας ότι από αυτόν μπορούν να αναδειχθούν χρήσιμα εργαλεία για την περαιτέρω έρευνα.

Η συζήτηση που θα επιδιώξουμε να κάνουμε έχει δύο σκέλη, ένα πιο θεωρητικό που παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα του κράτους στην ελληνική περίπτωση και ένα δεύτερο, πιο εμπειρικό, υπό την έννοια ότι θα δώσει κάποια παραδείγματα υιοθέτησης νέων οπτικών στην προσπάθεια κατανόησης της διαμόρφωσης του κράτους στην Ελλάδα.

Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018 | 18:00

 

 
Αρχική Σελίδα   |    Ποιοι είμαστε    |    Σεμινάρια    |    Πρόσωπα    |    Χώρος    |    Επικοινωνία


Copyright © 2011 - www.e-history.eu -- ΚατασκευΞ® ΙστοσελΞ―δων by infocus.gr