Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να
λαμβάνετε ενημερώσεις.

Όνομα:
Επώνυμο:
Email:

Καλύβας Στάθης
» Πρόσωπα » Ομιλητές

Καλύβας Στάθης
Ο Στάθης Καλύβας είναι Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου κατέχει την έδρα Gladstone, την αρχαιότερη έδρα πολιτικής επιστήμης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Οξφόρδη είναι επίσης εταίρος (fellow) του Κολλεγίου All Souls. Ως το 2018 ήταν Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale, στην έδρα Arnold Wolfers. Στο Yale ίδρυσε και διεύθυνε το Πρόγραμμα για την Μελέτη της Τάξης, των Συγκρούσεων και της Βίας, ενώ συν-διεύθυνε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών. Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1986 και αφού υπηρέτησε την θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό (1986-1988), ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright, απ’ όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης το 1993.

Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως Επίκουρος Καθηγητής στο Ohio State University (1993-94), συνέχισε (και πάλι ως Επίκουρος Καθηγητής) στο New York University (1994-2000) και ακολούθως στο University of Chicago ως Αναπληρωτής Καθηγητής (2000-03). Εξελέγη Καθηγητής στο Yale το 2003. Υπήρξε επισκέπτης Καθηγητής/ερευνητής στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, Northwestern, Columbia, São Paulo, Lingnan (Hong Kong), Witten/Herdecke, Juan March Institute, Max Planck Institute και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας. Είναι μέλος επιστημονικών συμβουλίων και ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το βασικό του ερευνητικό αντικείμενο είναι οι εμφύλιοι πόλεμοι. Έχει δημοσιεύσει πάνω από πενήντα ερευνητικά άρθρα και είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των παρακάτω βιβλίων: The Logic of Violence in Civil War (Cambridge University Press, 2006), The Rise of Christian Democracy in Europe (Cornell University Press, 1996) και Greece: What Everyone Should Know (Oxford University Press, 2015). Στα ελληνικά έχει δημοσιεύσει τα βιβλία Καταστροφές και Θρίαμβοι: οι 7 Κύκλοι της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2015), Εμφύλια Πάθη: 23 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τον Εμφύλιο (με το Νίκο Μαραντζίδη, Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015) και Που Είμαστε και που Πάμε (Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016). Είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας ‘Καθημερινή’ από το 2009. Άρθρα και παρεμβάσεις του δημοσιεύονται τακτικά σε μεγάλα διεθνή μέσα όπως στους New York Times, Financial Times, Foreign Affairs, Foreign Policy, The Atlantic και αλλού.

Το ερευνητικό του έργο έχει επανειλημμένα τιμηθεί με βραβεία, όπως το Woodrow Wilson Award for best book on government, politics, or international affairs, το Luebbert Award for best book in comparative politics, το European Academy of Sociology Book Award, το Luebbert Award for the best article in comparative politics (τρεις φορές), και το Greenstone Award for best book in politics and history. Η έρευνα του έχει χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα Harry Frank Guggenheim, το Ίδρυμα John Simon Guggenheim, το United States Peace Institute, την ακαδημία Folke Bernadotte, το Department for International Development της Μεγάλης Βρετανίας και το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης. Το 2008 εξελέγη στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών.

Συμμετοχές στο ΑΣΟΙ:

Μελέτες για την εμφύλια βία
(21.05.2019) (Ομιλητής)

 

 
Αρχική Σελίδα   |    Ποιοι είμαστε    |    Σεμινάρια    |    Πρόσωπα    |    Χώρος    |    Επικοινωνία


Copyright © 2011 - www.e-history.eu -- ΚατασκευΞ® ΙστοσελΞ―δων by infocus.gr