Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να
λαμβάνετε ενημερώσεις.

Όνομα:
Επώνυμο:
Email:

Η μικρή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης: τα ευρήματα του GEM
» Σεμινάρια » Κύκλος 2012-13


Η μικρή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης:
τα ευρήματα του GEM

Ομιλητής
Σταύρος Ιωαννίδης
(Πάντειο Πανεπιστήμιο)
 

Το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας (Global Entrepreneurship Monitor, GEM) αποτελεί αυτή τη στιγμή το μοναδικό ερευνητικό πρόγραμμα παγκοσμίως, που μελετά την επιχειρηματικότητα σε διαχρονική βάση και συγκριτικά για συγκεκριμένες χώρες και περιοχές του πλανήτη. Στόχος του GEM είναι να δημιουργηθεί μια ετήσια αξιολόγηση των επιπέδων επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ένα ευρύ σύνολο εξεταζόμενων χωρών και να ανιχνευτούν οι προσδιοριστικοί παράγοντες που ερμηνεύουν τις διαφορές που εμφανίζονται σε αυτήν την δραστηριότητα. Το ερευνητικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 1999 με τη συμμετοχή 10 χωρών, ενώ το 2011 έλαβαν μέρος περισσότερες από 60. Η κεντρική ερευνητική ομάδα του προγράμματος βρίσκεται στο Babson College (ΗΠΑ), ενώ οι εθνικές ομάδες σε κάθε χώρα να περιλαμβάνουν κυρίως Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα. Το υπόδειγμα μεταβλητών (ποσοτικών όσο και ποιοτικών) που θεωρείται ότι επηρεάζει το επίπεδο της επιχειρηματικότητας είναι κοινό για όλες τις ερευνητικές ομάδες.

Το 2011 ήταν το όγδοο συνεχόμενο έτος με ελληνική συμμετοχή. Το διάστημα αυτό συγκεντρώθηκε ένας μεγάλος όγκος εμπειρικών δεδομένων που επιτρέπουν την ανάλυση της διαχρονικής εξέλιξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε κάθε χώρα, αλλά και έγκυρες διεθνικές συγκρίσεις ανάμεσα σε συγκεκριμένες χώρες ή ομάδες χωρών. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι αυτός ο όγκος δεδομένων καλύπτει πλέον την περίοδο τόσο πριν, όσο και μετά την παγκόσμια κρίση. Δίδεται έτσι η δυνατότητα να εξεταστεί αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο η επιχειρηματική δραστηριότητα εξελίσσεται σε πολύ διαφορετικές φάσεις του οικονομικού κύκλου. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την αποτίμηση της εξέλιξης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα σήμερα, καθώς επιτρέπει την ανάλυση τόσο της εξέλιξης των διαφόρων δεικτών πριν και μετά την κρίση, όσο και την τοποθέτηση της χώρας μας στο διεθνές πλαίσιο και τη σύγκριση με τον τρόπο με τον οποίο η επιχειρηματικότητα σε άλλες χώρες επηρεάστηκε από την κρίση.

Η εισήγηση θα παρουσιάσει τους βασικούς δείκτες της επιχειρηματικότητας κατά GEM και θα συζητήσει τον τρόπο που η «μικρή» επιχειρηματικότητα αλλάζει στην Ελλάδα λόγω της κρίσης.


Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012 | 18:00 

 
Αρχική Σελίδα   |    Ποιοι είμαστε    |    Σεμινάρια    |    Πρόσωπα    |    Χώρος    |    Επικοινωνία


Copyright © 2011 - www.e-history.eu -- ΚατασκευΞ® ΙστοσελΞ―δων by infocus.gr